یا همون جغور بغور خودمون
مواد لازم :
یک دست جگر دل قلوه
پیاز : یک عدد
سیب زمینی : ۴ عدد درشت
گوجه فرنگی : دو عدد بزرگ
طرز تهیه :
پیاز را با روغن سرخ میکنیم . سیب زمینی ها را سرخ میکنیم . جگر دل قلوه را خرد میکنیم و در پیاز داغ سرخ میکنیم . گوجه فرنگی را رنده میکنیم بعد از سرخ شدن جگرها، آن را رویشان میریزم سیب زمینی های سرخ شده را به مواد اضافه میکنیم . غذا آماده است .
نوش جان!
نقل است روزی ناصرالدین شاه از خیابانی رد می شده که بوی غذای یک دکان او را مدهوش می کند! اما چون برای شأن ملوکانه او بد بوده با آن همه خدم و حشم در آن دکان غذا بخورد حسرت خوردن آن غذا به دلش می ماند و دل سوخته به کاخ بازمی گردد. و از اینجا بود که همراهان شاه این لقب «حسرت الملوک» را روی این غذا می نهند!
غذایی که هوش از سر ناصرالدین شاه برد! (عکس)
عکس زیر خاکی: نقل است روزی ناصرالدین شاه از خیابانی رد می شده که بوی غذای یک دکان او را مدهوش می کند! اما چون برای شأن ملوکانه او بد بوده با آن همه خدم و حشم در آن دکان غذا بخورد حسرت خوردن آن غذا به دلش می ماند و دل سوخته به کاخ بازمی گردد. و از اینجا بود که همراهان شاه این لقب «حسرت الملوک» را روی این غذا می نهند!
غذایی که هوش از سر ناصرالدین شاه برد! (عکس)
عکس زیر خاکی: نقل است روزی ناصرالدین شاه از خیابانی رد می شده که بوی غذای یک دکان او را مدهوش می کند! اما چون برای شأن ملوکانه او بد بوده با آن همه خدم و حشم در آن دکان غذا بخورد حسرت خوردن آن غذا به دلش می ماند و دل سوخته به کاخ بازمی گردد. و از اینجا بود که همراهان شاه این لقب «حسرت الملوک» را روی این غذا می نهند!
ابن غذا همون واویشکای گیلانیهاست
با سلام به اطلاع میرسانم که جریان حسرتالملوک همان جریانی است که در مورد تاصر الدین شاه گفته شد اما در لرستان این غذا را جغلی بغو یا قورمه میگویند
سلام اول اینکه این غذا یک غذای اصیل شیرازیه به نام تهتابه یاتوتابه
طرز تهیه ان سفیده کوسفندی راپس ازتمیز کردن چرخ میکنیم بامقدارکمی زردچوبه همراه باپیاز نگینی بدون روغن تف میدهیم سپس مقداری شمبلیله یابقول شیرازی ها شملیز ونمک فلفل به ان میزنیم درست بکنین ولذت ببرین
سلام حسرت الملوک به جگر سفید یا شش میگن چون برای شاه های قدیم خوردن جگرسفید کسر شان بوده ولی طبع شاهانه اجازه خوردنشو نمیداد وقتی میدیدن مردم عادی میخورن حسرت میخوردن مردم اسمشو حسرت الملوک گذاشتن
جغور و بغور در اصل تغییر یافته کلمه ” چاغیر باغیر” است که کلمه ای ترکی است که به معنای سر و صدای زیاد است که احتمالاً به دلیل سر و صدای زیاد این غذا در حال تهیه آن است. جالب است که در تبریز و در بین آذری ها به این غذا ” جز و بز” می گویند که کلمه ای است فارسی.
البته یادم رفت بگم از تبریزم
غذایی که ما به اسم جزبز میپزیم (من خودم مغازه جزبز پزی دارم) نه سیب زمینی داره نه لپه نه جگر سیاه نه رب انار. جزبز جگر سفید یا همون شش هست با پیاز و گوجه و اگه بهش روده هم اضافه کنیم بهش میگیم مخلوط.والسلام . خیلیم خوشمزه هست من که عاشقشم.
این غذا در استان فارس به چغور پغور معروفه و احتمالا در سایر نقاط ایران به اسامی دیگری مثل حسرت الملوک و با کمی تغییر مواد اولیه.ممنونم فاطمه از مرودشت
ajab esme bahali :)))
در تبریز به زبان ترکی به این غذا ” جزبز ” گفته میشه و با استفاده از جگر سفید و سیاه و روده گوسفند و پیاز و گوجه تهیه میشه و مواد اصلیش همان روده گوسفد است .
ما به این غذا که واقعا خوشمزست جغره بغور میگیم که چون امروز برای شروع کار کارخونمون قربونی کردیم امشب مادر شوهر عزیزم میخواد برامون درست کنه البته ما توش جگر سیاه و گوشت هم میریزیم و با اینکه تو وضعیت مالی بالایی هستیم هیچ وقت تو حسرت حسرت الملوک نموندیم واقعا که آدمهای…..هستن که بخاطر کلاس این غذای خوشمزه رو از دست میدن.ما که عاشقشیم
بابا بخور بره چرا اینقدر سر ش بحث میکنید.
ممنون از دستور پختتون.راستش دیشب شوهرم جگر سفید خرید آورد خونه نمیدونستم چیکارش کنم الان یه سرچ زدم دستور پخت حسرت الملوک را پیدا کردم ..ممنون
حالا نمی شد تو اسم غذا حسرت نبود؟؟؟؟ آخه چه کاریییییییییییییییییییییییییییییییییییییه
حالا غذای خیلی ویژه یا افتخار آنچنانی نیست که هی میگین اطلاعات غلط ندین… یه چیزیه مثله بقیه ی غذاها…حسرت الملوکم مثلا اسمه سانتیمانتالشه.
این چیزی که شما درست کردید خوراک جگره نه حسرت الملوک یا همون جغوربغور….!!!
حسرت الملوک یک غذای فقیرانه است که درزمانهای قدیم رعایا نسبت به طبخ آن اقدام میکردند و عمده مواد مصرفی دراین غذای ایرانی درآن زمان دل و روده گوسفند بود که با کمی سیب زمینی وپیازو رب وبصورت آبکی بود که داخل آبش مثل آبگوشت نون تیرید میکردن بعدها که وضع معیشتی مردم بهتر شد جیگر سفید جای روده گوسفندراگرفت..الان نیز کسی خواست درس کنه حتما ازجگرسفیدگوسفندی استفاده کنه نه جگرسیاه ….
واما چرا به جغوربغورحسرت الملوک میگن؟ ملوک جمع ملک وملک یعنی پادشاه
همانطورکه دربالا اشاره شد این عذای درعین سادگی وفقیرانه بودنش بسیارلذیذ بوده ودرگذشته پادشاهها ی دوران مختلف که به لذیذ بودن این غذا واقف شده بودن ولی به خاطر غرورشون جرأت اینکه به مطبخ خود بگن این غذا را درست کنه نداشتن چرا که اولا این خوراک غذای رعیت بود نه پادشاه دوما خوبیت نداشت که درمطبخ همایونی این غذاطبخ بشه لذا درحسرت این غذا همیشه میموندن..به خاطرهمینه که به جغوروبغورحسرت الملوک نیز میگن….حالا این موضوع چقدر واقعیت داره بماند….
راستش اصلا از قیافش خوشم نیومد ولی به نظر خوشمزه میاد آخه خیلی خوش رنگه سعی میکنم درست کنم و بخورم دستت درد نکنه بابت یاد دادنش مرسی سعیده جون
اصل جغور بغور همانطور که یکی از دوستان اشاره کرده واسمش را نگفته فقط با شش گوسفند یا همان جگر سفید درست میشه وهمان داستان ناصرالدین شاه اصل قضیه است لطفاً اطلاعات غلط ندهید. و لزوماً رب یا گوجه هم ندارد و میتوان با لپه و سیب زمینی درست کرد بسیار غذای لذیذ و خوشمزه ای است.
همتون می تونین برای خوردن یک ورژن خوشمزه از این حسرت الملوک برین به ساندویچ فروشی پاتیل واقع در شهرک غرب، دادمان و اسم خیابون یادم نمیاد، همون اطاف بپرسید. جای شلوغیه بعد از فلامک قرار گرفته. قیمتش یکم زاده به نسبت قد و قواره ساندویچ هاش ولی زندگی می کنین ها… با نان سفید ساندویچ درست می کنه. بقیه ساندویچ هش هم خیلی خوشمزست. به خصوص مغز…
عزیز جان این خوراک قدیمی است و البته سیب زمینی هم در آن نبوده . اگر دقت کنید بدون سیب زمینی خیلی بهتر است .
ضمنا حکایت حسرت الملوک شدن اش هم این است که روزی ناصرالدین شاه با خدم و حشم از یکی از خیابان ها رد می شده ، در آن خیابان دکانی این غذا را درست می کرده و بوی غذا هم نزدیک بوده ناصرالدین شاه را که گرسنه بوده نقش زمین کند ، اما چون در شان شاه نبوده که در یک دکان غذا بخورد ، ناچار با همان حسرت به کاخ می رود . از آن جا همراهان شاه این لقب را به این غذا می دهند .
نوش جان نوشین خانم
سعیده جان من تا حالا حسرت المولوک دوست
نداشتم ولی از این به بعد حتما می خو رم
آ خه تو منو به اشتها انداختی
با سلام
عزیزم این غذا یک غذای شمالیه وباجگر مرغ درست میشه وگرنه با دل وقلوه گوسفند که اسمش جغول بغوله خانم خانوما
هستی از کیش
سلام دوست عزیزم
دستتون درد نکنه عالی بودددد
سعیده : نوش جان
اسم چقور بقور که به اندازه کافی جالبه! حالا حسرت الملوک… خیلی باحال بود. فکر کردم از خودتون یه چیزی در آوردین!! یعنی حالا جدی ه؟ کسی به این غذا می گه حسرت الملوک؟ ملایری ها میگن جیقیلیوقو!!
سعیده : آره بعضی از جگر فروشی ها که برین البته اونهایی که ساندویچ درست میکنند قدیمی هاشون بهش میگن حسرت الملوک
این غذا رو با شش گوسفند درست میکنند غذا شیرازیست و به نام چغور پغور شهرت دارد در ضمن به غیر از سفیده گوسفند و پیاز خلال و کمی رب انار و سماق هیچی دیگه توش نمیکنن سوما اطلاعات غلط ندید به این دلیل بهش میگن حسرت الملوک چون ارزان و بسیار لذیذ است وافراد پولدار نمیتونن بابت کلاسشون اونو بخورن (البته توضیح اخر از کتاب شاعر گرانمایه بیژن سمندر هست وشعر سفره شیراز) در ضمن از من شکموتر وجود نداره!!
اگه شیراز پیتزا بخورین اسم این اشغالا رو نمیزارین پیتزا!
سلام سورملینا جون
روش خوبی برای استفاده از دل و قلوه و جگره ، دست مریزاد و آفرین ، من این غذا را بلد نبودم ولی هر موقع درست کنم شما را یاد میکنم .وای که رحمت به آن کسی که کامپیوتر و نت و … را ابداع کرد تا شما دوستان خوب را پیدا کنم
سلام. می گم آ … شما تبریزی نیستید؟ چون این غذا را می دیدم تبریزیها درست می کنند. و گاهی به جای سیب زمینی از لپه پخته استفاده می کنند. خیلی خوشمزه می شه. بخصوص با جگر سیاه. …
سلام. تبریز این غذا را دارند. گاهی به جای سیب زمینی از لپه پخته استفاده می کنند ( من فقط با جگر سیاه دیدم که درست می کنند. اسمش هم همین حسرت الملوک است ! )
اگرچه من دل وجگر وقلوه دوست ندارم ولی اسم این غذا برام خیلی جالب بود .
پناه بر خدا! چه غذاهایی تو این دنیا هست و ما خبر نداریم! D:
سرکار خانم شما رب گوجه یا زعفران هم بهش اضافه کردید یا اینکه خودش اینقدر خوش رنگ شده؟
عال بود
مایل به تبادل لینک هستید
سلام … از وبلاگ سفره خونه اومدم …. اسم غذا ترغیبم کرد ببینم چیه . چغور بغور که عالللیه … حالا اگه اسمش عباسعلی خون به جیگر هم بود مهم نیست !!!!!
می گم چه اسم با نمکیه. احتمالا در زمانهای قدیم، زنی به نام ملوک بوده که حسرت خوردن این غذا رو داشته. بعداسم این غذا شده «حسرت الملوک» !!!
دستت درد نکنه. می گم یه تحقیق کن ببین اسم جغور بغورش واسه چی بوده. احتمالا یه نفر بوده اسمش جغور بوده که خیلی هم بغور بوده !!!
سعیده : سلام سورملینا جونم، نیمدونم توی یه سایتی خوندم که یه شاهزاده اشرافی بوده که خیلی غذاهای چرب و چیلی میخورده و حسرت خوردن نان و پنیر و سبزی را داشته و برای همین به نون و پنیر و سبزی میگفتن حسرت الملوک اما نمیدونم از کجا این حسرت الملوک اومد شد ساندویچ جگر و دل و قلوه