امروز میخواهیم یک سری به آشپزخونۀ آذری زبان ها بزنیم. این یه غذایی است که معمولاً سر سفرۀ افطار آذری ها من میبینم.
مواد لازم :
سبزی خوردن یک کیلو
پیازچه ۵ عدد
نون خشک سه عدد لواش
خیار ۵ عدد متوسط
گردو ۱۰۰ گرم خورد شده
خامه یک بسته
پنیر ۱۰۰ گرم
طرز تهیه :
تمام مواد را خورد میکنیم و داخل ظرفی میریزیم وقتی خوب مواد با هم مخلوط شد خامه را به آن میزنیم تا جائیکه وقتی مواد را به هم میچسبانیم از هم جدا نشود.
بعد از اینکه تمام مواد خوب با هم مخلوط شد ، کمی از آن برمیداریم و به صورت بیضی های کوچک در دست در می آوریم. و داخل ظرف مناسب قرار میدهیم. دویماش ها آماده است.
من از خیلی از آذری زبانها پرسیدم که معنی این کلمه چیست ؟ بیشتر آنها گفتند که یه اسم است اما اگر کسی میدونه معنی دویماش یا دویماج چیست ما را هم خبر کنه.
سلام خدمت دوستان گرامی . بنده قزوین زندگی میکنم . دیماجی که مادرست میکنیم به این شکل هست . ابتدا خیار و سبزی خوردن و گوجه را خرد می کنیم . اگه کاهو و یا کلم قرمز و سفید هم باشه خوشمزه میکنه . هرکدوم رو هم داشته باشیم مقداری خرد میکنیم . گردو رو خرد میکنیم طوری که زیر دندون حس بکنیم . پنیر محلی که سیاه دونه هم داره میریزیم .مقداری پنیر معمولی رنده می کنیم . اینارو که اماده کردیم . نون لواش خشک شده رو خرد میکنیم و کمی با اب نم میزنیم طوری خمیر نشه خیلی کم . بعد مواد رو با نون هم می زینیم . در آخر پیاز داغ سرخ میکنیم و توش زرچوبه می ریزم بعد مخلوط زرچوبه و پیاز داغ رو به مواد اضافه مینیم . هر چقدر گرد و پیاز داغ زیاد باشه خوشمزه تر میشه . امتحان نید خیلی خوشمزه میشه . اندازه خیار و گوجه : خیار ۳ عدد و گوجه ۳ عدد متوسط . سبزی خرد شده یک کاسه . نون لواش ۳ عدد خرد شده . گردو ۶۱۰ عدد خرد شده و بقیه رو هم خودتون اندازه کنید
دویون یعنی گره .
آش به برنج هم میگن .
پس یه چیزایی تو مایه های مخلوط گلوله گلوله باید باشه.
سلام و ممنون منظورتون از تورتا چیه میخوام بدونم
دویماج یا دُیمش یک صبحانه یا عصرانه کامل و بسیار خوشمزه است که از دیر باز در آذربایجان و تا جایی که من میدونم قزوین تهیه میشه. در زبان ترکی به کوبیدن، دیماخ با ضمه روی د گفته میشه و در تهیه دویماج نانهای کوبیده و خرد شده استفاده میشه، من ریشه این کلمه رو نمیدونم اما به احتمال زیاد از همون کلمه دیماخ گرفته شده.
گذشتگان ما نان رو برکت خدا میدونستند و حتی خرده ریزهای اون رو هم دور نمیریختن، اما متاسفانه امروزه خیلی راحت این برکت خدا دور ریخته میشه، ما وقتی نون لواش تو خونه زیاد داریم و همش مصرف نمیشه، اونها رو خشک میکنم و باهاش این صبحانه خوشمزه رو درست میکنم. البته اصلش با نان اسکو تهیه میشه اما اگه در دسترستون نبود میتونید با نان لواش هم تهیه کنید.
مواد لازم:
من مقدار رو ذکر نمیکنم چون همیشه چشمی میریزم، شما هم بسته به ذائقتون مواد رو میتونید کم یا زیاد بریزید.
نان خشک خرد شده ترجیحا نان اسکو
پنیر ترجیحا پنیر لیقوان
کره یا روغن زرد
گردوی خرد شده
سبزی خوردن ریز خرد شده
تخم مرغ
شیر یا دوغ چند قاشق
تورتا (اگه در دسترستون نبود هیچ اشکالی نداره میتونید حذفش کنید)
طرز تهیه:
روی نونهای خرد شده با قاشق کمی شیر یا دوغ بپاشید در حدی که نونها کمی خیس بشه. زیاد نریزید چون نونهاتون خمیر میشه.
کره یا روغن زرد رو داخل تابه آب کنید و تخم مرغ رو داخل کره بریزید.
مدام هم بزنید تا تخم مرغ به این شکل در بیاد.
تخم مرغ رو روی نونها بریزید.
داخل همون تابه تورتا رو بگذارید.
اجازه بدید تا تورتا نرم بشه.
پنیر رو رنده یا خرد کنید و اضافه کنید.
تورتا رو بریزید.
سبزی خرد شده رو اضافه کنید.
گردو رو اضافه کنید.
روش رو بپوشونید و نیم ساعت بگذارید تا نونها نرم بشه. دویماج شما آماده تا نوش جان کنید.
طریقه سرو (مصرف):
اینم یه فوت و فنایی داره که باید رعایت بشه
وقتی خواستید سرو کنید باید یکی که دستاش کاملا بهداشتیه و یا دستکش دستشه یک مشت از مواد برداره و به شکل تخم مرغ باریک یا:هر جور دوست دارید درست کنه و بقیه نوش جان بفرمایند:
نکات:
در روش سنتی از تخم مرغ استفاده نمیشه. روشهای مختلفی برای تهیه دویماج وجود داره، بعضی ها توش سبزی نمیریزن و بعضی ها گردو، و بیشتر برای خیس کردن نان از آب استفاده میکنن، ولی من این مدلیش رو بیشتر دوست دارم.
یک روش دیگه هم برای تهیه دویماج اینه که بعد از این مراحل از مواد برمیدارن و توی دست به شکل گرد در میارن، اگه به این روش خواستدن درست کنید باید نونها رو بیشتر خیس کنید تا توی دست شکل بگیره، اما من دوست ندارم نونها زیاد نرم بشه.
این هم عکس نان اسکو برای عزیزایی که نان اسکو رو ندیده اند.
اولین دویماجو تو کودکی از دست زن فقیر همسایه که شوهرش بیکار بود گرفتمو خوردم. از ظاهرش خوشم نیومد ولی با این که با کمترین امکانات درستش کرده بود خیلی خوشمزه بود.من باهاش به یاد یک غذای فقیرانه اما خوشمزه میافتم.اما از دویماج شاهانه شما هم خوشم اومد.غذای مقوی برای بچه ها هم هست و همچنین سالم.ممنون و موفق باشید.
خول بود ولى به آن به جایه خیار تخم مرغ میریزیم
خولب بود آفرین
اصولا دویماج یا دگماج یک غذای قزوینی است که دستور آن در قزوین کمی متفاوت می باشد به این صورت که
اولا به این مواد باید خیار و سیر خورد شده و پیازداغ همراه روغن پازداغ که بهتر است با زردچوبه رنگی شده باشد هم ریخته شود
در ضمن استفاده از گلپر و پودر زیره و کمی نمک هم به خوشمزه شدن آن کمک می کند
و اگر پنیر کمی نیمه خشک شود بهتر است چرا که خمیر نمی شود
برای سبزی آن هم بهترین سبزی سبزی خوردن می باشد که با سبزیجات خشک معطر دیگر مثل نعناع و مرزه خشک همراه می باشد
ضمنا نحوه و دستور درست کردن آ، اندکی متفاوت است و قلق هایی دارد که گمان نمی کنم کسانی که تابحال درست نکرده اند بتوانند از روی این دستور آنرا درست کنند و از نتیجه کار لذت ببرند
دویماج یعنی سیر شدن
سلام-از یکی از دوستان پرسیدم گفتن معنی لقمه می ده
ما اینجا سبزی خوردن نداریم بجاش چی میشه استفاده کرد؟. ضمنن سپاس صمیمانه و از ژرفای دلمون برای در اختیار گذاشتن دانش اشپزیتون. باشد که همیشه پایدار باشید و اتش اجاقتون برقرار
سمیرا جان نوش جونت.
این غذا چه جالبه جون میده واسه عصرونه
حتما” درست میکنم.
دستت درد نکنه سعیده جان.
در ضمن وبلاگ قشنگی دارین همه چی عالیه موفق باشین.
vaghti ma bacheh budim khuneye pedar bozorgam tabestnna noon mipokhtan ma ba noone khoshka vo paniro gerdu mesle hamin doros mikardim, vali ma behesh migoftim makhmal polo kheyli khoshmazze mishod jatoon khali bood.dastetoon dard nokone deletoon hamishe khosh bashe
دویماج از کوبیدن و ریز ریز کردن میاد . مصدرش میشه دویماق …
حالا اینجا “اج ” نسبی است. صفت نسبی میسازه . یعنی غذایی که با ریز ریز کردن و تفت دادن و این چیزا درست میشه
جالبه ولی به خاطر موادش فکر کنم برای سحری بهتر باشه و اینکه نمیشه به جای خامه از ماست چکیده استفاده کرد؟
سلام به دوستان عزیز دور میز غذا
ممنون از طرز تهیه دویمش(یاشاسین عزیز آذری لَر)
به قول دوستان دیگه این غذا اشرافی شده و فقیرانه نیست. بسیار خوشمزه و لذیذ و حاضری است.طرز تهیش هم بین آذری ها متفاوت است اما خامه رو مطمئنم نداره و بیشتر با کره درست می کنند
معنای دویمش هم از مصدر دُومک به معنای کوبیدن،خرد کردن می یاد و به خاطرهمون کوبیدن نانهای خشک در هاون به این نام لقب گرفته است
دوباره ممنون از زحمات دوستان سایت
ممنون از اطلاعاتی که دادین
درضمن این غذا دیگه امروز فقیرانه نیست. توجه به قیمت یک کیلو مغز گردو و پنیر نشون می ده که امروزه این غذا رو دیگه فقیرها نمی تونند بخورند !!!
ممکنه قدیم ، این غذا به قول شما فقیرانه بوده ولی همین که « می چسبیده» نشون می ده که آدمها دل خوش داشته ا ند. الآن ممکنه آدم توی یه رستوران یه عالمه پول غذا و «کلاس» بده، آخر سر از غذا لذت نبرده باشه. منظورم کیفیت غذا نیست. منظورم روحیه و دل خوشیه که مردم دارند یا ندارند !
بعید میدونم معنی دقیقی بتونید برای یک اسم مثل دویماج پیدا کنید. این دویماجی که شما طرز تهیه اش رو گفتید یه کمی اشرافی تر از دویماج اصلی است که نوع اصلی آن بسیار ساده تر و فقیرانه تر است.
دویماج نون لواش خشک شده است که همراه با یه مقدار پیاز یا پیازچه و پنیر ( شور باشه بهتره، اگه لیقوان باشه که حرف نداره!) توی هاون بزرگ سنگی کوبیده میشه و توش یک کمی کره اضافه میشه. کره و پنیر به نسبت نون باید ریخته بشه.همه رو با هم قاطی میکنیم و حسابی توی هاون میکوبیم تا نرم شود و سپس میخوریم! قدیما یکی از بزرگای فامیل این مخلوط رو تو دستش به شکل یه تخم مرغ بزرگ در میاورد و به هر کسی میداد تا بخوره. عجب میچسبید. البته بعضی مواقع یک کمی رازیانه یا تخم گشنیز هم برای خوشمزه تر شدنش اضافه میشد، البته همونطور که گفتم در قدیمها این غذا یک مقداری فقیرانه بود چون خرده نانهای مانده و بیات رو جمع میکردن و میگذاشتن خشک میشد و از اونها استفاده میکردن.
اسم صحیحش همون دویماج یا دویمَج است ولی روش تهیه آن در بین آذری زبانها متفاوت است.